BIOGRAFI

BIOGRAFI

JANNE TELLER er en internationalt anerkendt dansk forfatter og essayist af østrigsk-tysk familiebaggrund. Hendes litteratur, der kredser om eksistentielle og civilisatoriske emner, har vundet mange priser og rejser ofte heftig debat.

Hun debuterede i 1999 med den nutidige nordiske saga Odins ø og har siden bl.a. udgivet romanerne Kattens tramp (2004) og Kom (2008) samt fortællingen Afrikanske veje (2013). Hendes eksistentielle roman Intet(2000) er efter megen modstand langsomt blevet en prisbelønnet international bestseller, solgt i mere end 1.5 million eksemplarer verden over og er af mange kritikere betegnet som en nyklassiker. For pasbogen om flygtningetilværelsen Hvis der var krig i Norden, som hun omskriver til hvert udgivelsesland, har hun bl.a. modtaget den svenske antifanatisme-pris Teskedsordnen. Hun har herudover udgivet novellesamlingen Alt(2013) og senest essaysamlingen At gå nøgen (2018).

Hendes litteratur opsættes tit som teater i mange lande, og to af hendes bøger er også omskabt til originale operaer (Intet af London Royal Opera, England, og Hvis der var krig i Norden af Stuttgart opera, Tyskland).

Janne Teller har modtaget mange litterære priser og legater heriblandt det tre-årige arbejdslegat fra Statens Kunstfond, den franske Prix Libbylit, den prestigefyldte amerikanske Michael Printz Honor Award og det danske Drassows fredslegat. Hendes litteratur er i dag oversat til mere end 30 sprog.

Janne Teller har også udgivet en række noveller og essays i både danske og internationale aviser og tidsskrifter, og deltager ofte i den offentlige debat rundt om i verden. Hun arbejder for medmenneskelighed og menneskerettigheder i mange sammenhænge, sad i juryen for den tyske litteratur-fredspris 2014-19, blev i 2018 udnævnt til ambassadør for det Europæiske Kulturarvsår, og modtog i 2021 den højeste civilie æresbevisning Tamgha-i-Pakistan af Pakistans Præsident for sit arbejde for menneskerettigheder i Kashmir. Som aktivist, var Janne Teller en af initiativtagerne til det internationale forfatteropråb mod masseovervågning i 2013, stod bag den succesfule europæiske forfatter ’It’s Time’ kampagne i 2019 for flere kvinder i toppen af EU, samt de årlige fredsoplæsninger ’Zwischen Zeilen’ under Frankfurt bogmessen.

Janne Teller er oprindelig uddannet Cand.Polit, og arbejdede for FN med konflikt- og humanitærhjælp i mange dele af verden, særligt i Afrika, inden hun helt helligede sig litteraturen. Hun har boet og arbejdet i bl.a. Mozambique, Tanzania, Zimbabwe og USA. I dag bor hun i London.

Janne Teller - writer, author, novelist, essayist, activist, Odin's Island, Europa, Come, African Roads, Nothing, Everything, War what if it were here, Walking Naked

I sin fritid er Janne Teller en aktiv rytter, der siden 2021 konkurrerer i distanceridning med sin hest OX araberen Magnums Javannah. I 2022 blev de Øst-Engelske mestre på distancen 60 km.